Автор: obektivno.bg. На снимката: НАТО бомбардира Белград, 21 април 1999 г.През

...
Автор: obektivno.bg. На снимката: НАТО бомбардира Белград, 21 април 1999 г.През
Коментари Харесай

Сърби съдят НАТО за бомбите с 15 тона обеднен уран по време на войната

Автор: obektivno.bg. На фотографията: НАТО бомбардира Белград, 21 април 1999 година

През 2022 г. Сърджан Алексич, юрист от Ниш, Сърбия, започна съдебен развой против НАТО. От 2017 година (когато стартира събирането на доказателства) до през днешния ден над четири хиляди жители на Сърбия, както и на Косово, са показали интерес да съдят НАТО заради личните си ракови диагнози и диагнози на членовете на техните фамилии, които са умряли и които съгласно тях имат директна връзка с бомбардировките на Югославия през 1999 година, където е употребен обеднен уран.

НАТО към този момент призна, че са хвърлили над 15 тона обеднен уран над Косово и южните елементи на Сърбия като Прешево, Буяновац и Враня.

След войната над тридесет хиляди души всяка година в Сърбия са диагностицирани с рак.  Преди бомбардировките през 1999 година броят на диагностицираните с рак е бил по-малко от седем хиляди годишно. Сърбия e страната в Европа с най-висока смъртност от рак и втората в света по този индикатор след Монголия, по данни на World Cancer Research Fund International.

Анджело Фиоре Тарталя, юрист от Италия, е част от правния екип на Сърджан Алексич и го поучава по делата, заведени против НАТО от името на сръбски жители.

Тарталя е спечелил над 350 каузи в Италия, където е потвърдил, че италиански бойци и офицери в мироопазващите сили, които са били ситуирани в Косово (след бомбардировките), където е хвърлено най-голямо количество бомби с обеднен уран, са диагностицирани с рак. Много от тях са починали като директна последица от урана в бомбите на НАТО, съгласно юриста.

При кръвния им разбор е открит 500 пъти повече метал от естественото. Над седем хиляди италиански бойци и офицери са диагностицирани с рак след службата си в Косово, а 400 са умряли. Важно е също по този начин да се подчертае фактът, че освен в Сърбия се следи голямо нарастване на раковите диагнози, само че и в прилежащи страни като България, Румъния, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Смята се, че частиците от урановите бомби се разпръскват на необятен периметър след поразяване на задачата си (в взаимозависимост от редица фактори) и че лишава доста години, с цел да се разпадне уранът, като той остава в почвата. Според правосъдните искове НАТО освен е виновна за „ закононарушения против човечеството “, когато употребява тези бомби и оставя след себе си остатъчни замърсявания, те са направили и  престъплението „ екоцид “, като са развалили и разрушили екосистемата и биоразнообразието на Сърбия, съгласно правосъдните искове. Въпреки че това към момента не е прието за закононарушение по интернационалното право, то се обмисля, тъй че отговорните да могат да бъдат държани виновни за закононарушения като рисково замърсяване.

Сърджан Алексич и неговият екип от юристи до момента са събрали здравната документи на 1 500 жители, а 35 каузи са били заведени във висшия съд в Белград. Всеки месец те завеждат по 10 нови каузи и ще продължат да го вършат. В случаите, когато ищецът е умрял, членовете на фамилията са препратили здравната документи и ще продължат процедурата от тяхно име.

Сърджан Алексич и неговият екип от юристи не се интересуват от финансова полза и не таксуват клиентите си за юридическата си работа, защото множеството от ищците са от южните елементи на Сърбия, които са извънредно небогати и към този момент са продали съвсем всичко, което имат, единствено с цел да бъдат лекувани от рак, съобщават сръбски медии.

Сърджан Алексич също има персонален претекст, защото майка му и доста от членовете на фамилията му от селото му покрай Буяновац са умряли от рак след бомбардировките на НАТО.

НАТО отговори, че има имунитет и че не би трябвало да дава отговор пред висшия съд в Белград поради Транзитното съглашение, подписано през 2005 година сред Сърбия и НАТО и присъединението на Сърбия към „ Партньорство за мир “ през 2006 година

Транзитното съглашение и „ Партньорството за мир “ нямат връзка с правните проблеми. Транзитното съглашение е съглашение, което разрешава на съюзническите сили, служещи като част от КФОР, да минават през сръбска територия. Партньорството за мир е съдействие на Сърбия с НАТО и Трибунала в Хага. Сърджан Алексич споделя, че имунитетът не може да бъде прибавен със задна дата, защото бомбардировките са осъществени през 1999 година, а споразуменията са подписани шест години по-късно.

Още по тематиката: НАТО организира „ безчовечен опит “ на Балканите: сръбският здравен министър 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР